Aktuellt 2022

Några saker att tänka på innan man köper hund…

En checklista till er som ska köpa hund: 

1. Se till att ni får se mamman när ni är på besök, enligt svensk lag får man inte separera henne från sina valpar innan de är 8 veckor fyllda. Valparna får inte flyttas under första levnadsveckan. 

2. Fråga om de recessiva sjukdomar som finns hos rasen och om föräldrarna (eller åtminstone en av dem) är testade/genetiskt fria. Fråga även om saker som röntgen på föräldradjuren, tänk på att hundar röntgade utomlands oftast har ett bättre resultat än om de är röntgade i Sverige. Beroende på vilken ras ni är intresserade av kan det även finnas DNA-tester eller andra hälsoundersökningar så som ögonlysning mm som ska göras.

3. Be om registreringsnummer (eller att få se stamtavlan) på föräldrarna! Det är beviset på att de är renrasiga! 

4. Lägg ner några extra timmar på att kolla upp uppfödaren till er blivande kamrat. Är de kunniga och seriösa? Kan de besvara era frågor? 

5. Mamman till en valpkull måste ha fyllt 18 månader vid parningstillfället, det är inte, under några omständigheter, okej att låta en yngre tik gå i avel!

6. Att någons tik är söt och snäll är INTE en anledning till att den måste gå i avel. En avelstik ska uppfylla fler krav än så. 

7. Om det är en äldre valp eller vuxen hund som säljs av någon annan än uppfödaren, var ännu mer noggrann! Har den chip? Papper? Vaccinationer? Varför säljs den? Veterinärbesiktigad? Obrutet försäkrad?Etc.
Stämmer inte de två sistnämnda kan bli ett dyrt misstag om det inte skötts från början. 

8. Om valpen är papperslös kan man aldrig delta i eventuella utställningar och prov. 

9. Var noga med att valpen är chipmärkt och besiktigad av en veterinär maximalt 7 dagar innan ni hämtar, detta är en viktig förutsättning för att valpen ska kunna ha en fullgod försäkring för resten av livet!! Även här kan det annars bli en DYR och tråkig historia. 

10. Priset: en renrasig hund från en seriös uppfödare kostar i Sverige idag ca. 15-25.000kr

Ser ni annonser på 30-50 000 kr för en hund med falska eller inga papper eller okänd bakgrund, dra öronen åt er och säg att ni är seriösa och måste noga tänka igenom saken!! Känns det totalt fel – polisanmäl.

11. Falsk marknadsföring! Många hittar på nya rasnamn när de gör något så enkelt som en blandras, för att det ska verka mer exklusivt.

Ibland står det även saker som att hundarna är i det stora hela perfekta och kräver minimalt till ingen omvårdnad och träning.
Gå inte på det! Långhåriga hundar kommer att bli toviga om de inte sköts, så enkelt är det. Alla hundar kan bli sjuka och alla hundar behöver tränas för att lära sig saker. 

Var inte rädd att ställa frågor till uppfödarna eller de som har erfarenhet av rasen. Rasklubben känner till allt detta och är bra att kontakta om ni har frågor.

Tänk också på att ibland får man vara beredd på att åka många mil för att hämta sin valp och ibland får man lov att vänta ett bra tag innan man får tag på rätt hund.